METODE
Avand in vedere nevoile diferitelor organizatii care doresc sa-si creasca veniturile sau profitul, sa-si imbunatateasca procesele, sa reduca costurile, sa elimine ineficientele, etc. Business Future Solutions foloseste la nivel de expert, metode si instrumente pentru obtinerea rezultatelor pe care le asteptati.
DMAIC – metodologie pentru optimizarea proceselor
Obiectivul metodologiei DMAIC este sa obtina o satisfactie maxima a clientului la un cost minim. Aceasta nu este doar o metodologie de management al calitatii, dar este totodata si o initiativa strategica care interconecteaza obiectivele si interesele „clientului” si ale proprietarilor „afacerii” prin cresterea atat a satisfactiei clientului cat si profitului companiilor.


Business Future Solutions, nu are doar expertiza necesara dar are si experienta practica de a utiliza metodologia DMAIC impreuna cu echipa din cadrul companiei dumneavoastra, construind astfel premisele pentru a obtine cele mai mari beneficii.
VoC (Vocea Clientului / Voice of Customer)
Clientul si nu organizatia defineste specificatiile referitoare la valoare. Valoarea este lucrul pentru care clientul este dispus sa plateasca. Pentru a satisface nevoile clientilor, organizatia dumneavoastra trebuie sa furnizeze produsele si serviciile cerute la timpul, pretul si calitatea asteptata. Pentru a face acest lucru, si pentru a-l face in mod consistent, trebuie sa identificati procesele organizatiei si sa intelegeti cum functioneaza, sa optimizati si sa fluidizati fluxul, sa eliminati pasii care nu sunt necesari si sa reduceti sau sa eliminati risipa.
Prin VoC (Vocea Clientului) numim de fapt o metoda prin care transformam atat dorintele si asteptarile explicite cat si cele implicite, nespuse ale clientilor in specificatii concrete pentru produs sau pentru proces. Acest lucru se face urmand pasii de mai jos:
Identificarea clientilor
Determinarea dorintelor/cerintelor clientilor
Traducerea VoC in CTQ (Critice pentru Calitate / Critical to Quality)
Categorisirea VoC si prioritizarea CTQ
Definirea specificatiilor pentru CTQ
La final, cerinte masurabile pentru toti clientii si limite are specificatiilor clare sunt definite.

VSM (Value Stream Mapping) Maparea Fluxului Valorii – focus pe activitatile cu valoare adaugata in proces
Cand incercati sa intelegeti procesele organizatiei si cum se lucreaza, sintagma „o poza reprezinta o mie de cuvinte este cu siguranta adevarata. In aceasta sectiune ne uitam la doua optiuni specifice pentru a realiza o poza a procesului – o diagrama de flux si o harta a fluxului valorii.
Harta fluxului valorii arata toate sarcinile, atat cele creatoare de valoare cat si cele fara valoare, care fac parte din procesului realizarii produsului/serviciului de la concept la lansare, sau de la comanda la livrare, spre exemplu. Aceste activitati includ pasii de procesare a informatiei de la client si pasi de transformare a produsului/serviciului in drumul sau catre client.
Maparea Fluxului Valorii este un proces care reprezinta fluxul de materiale, de oameni si de informatii de-a lungul intregului land de producere a valorii, de la clientul final pana la furnizori. Rezultatul cheie al managementului fluxului valorii este minimizarea timpului intre durata totala a unui ciclu de productie si timpul efectiv de procesare.

FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) Analiza Modului de Defectare si a Efectelor lor – Prevenirea erorilor pentru produse/procese
FMEA (Analiza Modului de Defectare si a Efectelor lor) este o metoda analitica de a identifica potentiale vulnerabilitati in procese sau in produse/servicii. Utilizarea instrumentului, in special in faza de proiectare sau dezvoltare se realizeaza pentru a minimiza riscul de erori de la bun inceput.
Acest lucru permite evitarea unor costuri de control si rezolvare a erorilor in faza de productie / operationala sau chiar la nivelul clientilor, reducand astfel costurilor totale. O abordare sistematica si cunostintele castigate utilizand metoda, vor permite evitarea repetarii de greseli in proiectarea de produse/servicii noi si de procese.
Cu metoda FMEA, putem evalua riscul vulnerabilitatii. In acest sens, importanta impactului erorii, probabilitatea aparitiei (cauzei erorii) si probabilitatea de detectare sunt evaluate sistematic si convertite intr-un indicator cheie, Numar de Prioritate a Riscului (Risk-Priority-Number RPN). Considerand nivelul RPN, se acorda o prioritate in dezvoltarea de masuri pentru vulnerabilitatile identificate cu scopul de a reduce probabilitatea de aparitiei a unei cauze de eroare si creste probabilitatea de detectare a unei potentiale cauze de eroare.

DFSS (Design for Six Sigma) Proiectare pentru Six Sigma – realizarea de produse/procese fara eroare
Pentru a putea sa ne adaptam la presiunea in crestere de a inova permanent produse si servicii de inalta calitate, filosofia Lean Six Sigma trebuie implementata de asemenea in procesul de proiectare / dezvoltare. Utilizarea eficace a instrumentelor Lean Six Sigma in faza de proiectare / dezvoltare a unui produs/serviciu si proces pentru a obtine nivelul Six Sigma cerut de client este sumarizata prin termenul ” Proiectare pentru Six Sigma/Design for Six Sigma” (DFSS).
Obiectivele aceste metode sunt imbunatatiri dramatice atat din punctul de vedere al satisfactiei clientului, cat si a reducerii costului si timpului in procesul de proiectare.
Acest lucru presupune ca asteptarile si nevoile clientilor (CTQs) sa fie pe deplin intelese inainte ca un proces sau produs/serviciu sa fie complet proiectate si realizate.
O metodologie comuna pentru Proiectarea pentru Six Sigma este DMADV. Cele 5 faze ale DMADV sunt definite mai jos, dupa cum urmeaza:
Definirea obiectivelor proiectului si cerintelor clientilor (interni sau externi)
Masurarea si stabilirea nevoilor si cerintelor clientilor
Analiza capabilitatii procesului de a raspunde la nevoile clientilor
Dezvoltarea / Proiectarea procesului (in detaliu) pentru a raspunde nevoilor clientilor
Verificarea – asigurarea performantei proiectarii si abilitatii de a raspunde nevoilor clientilor

In mod similar DMAIC, o procedura stricta trebuie folosita cand utilizam metodologia DMADV. Diferitele faze ale ciclului de dezvoltare a produsului utilizeaza diferite instrumente si tehnici Six Sigma, cum ar fi, Analiza Modului de Defectare si a Efectelor lor (FMEA), diferite instrumente statistice si Proiectarea experimentelor (DoE), etc.
DoE (Design of Experiments) Proiectarea experimentelor – proiectare bazata pe experimente statistice pentru optimizarea proceselor si produselor
Proiectarea experimentelor, DoE este utilizata in dezvoltarea si optimizarea produselor/serviciilor sau proceselor. Deoarece experimentele folosesc resurse (oameni, timp, echipament, etc.), persoana responsabila pentru testare se afla intr-o dilema intre a avea acuratete si incredere si efortul necesar pentru testare (sau costul).
Cu DoE, interactiunea dintre factorii care influenteaza (= variabilele independente) si and variabilele tinta (= variabilele dependente) este determinata la o acuratete cat de mare posibila cu cat mai putine experimente posibil (experimente unice).
In contrast cu abordarea „invechita”, in care un singur factor variaza intr-o serie de teste, mai multi factori sunt schimbati in mod simultan in DoE. Asa zisele planuri experimentale sunt create, luand in considerare urmatoarele:
Numarul de factori de examinat (cel putin 2)
Tipul de factori de examinat (nominal (= calitativ) sau cantitativ)
Informatia existenta
Acuratetea/increderea dorita a rezultatelor

Metoda Monte Carlo
sau experimentele Monte Carlo, reprezinta o clasa larga de algoritmi de calcul care se bazeaza pe esantionari aleatoare repetate pentru a obtine rezultate numerice. Conceptul de baza este utilizarea caracterului aleatoriu pentru rezolvarea de probleme care ar putea fi in principiu deterministic. Acestea sunt adesea folosite in probleme de fizica si matematica si sunt cel mai utile atunci cant este dificil sau imposibil sa folositi alte abordari. Metoda Monte Carlo este folosita in principal in cazul a trei clase de probleme: optimizare, integrare numerica, si generarea de extrageri dintr-o distributie de probabilitati.

Analiza Proceselor pentru Digitalizare (ex. RPA – Robotic Process Automation)

Bazandu-se pe maparea proceselor este un flux complet referitor la ce procese pot fi automatizate utilizand Robotic Process Automation (Automatizarea Proceselor cu Roboti Software). Sunt intrebari cheie la care putem raspunde impreuna pentru a defini ce procese pot fi automatizate.
In orice situatie, pentru a beneficia de o Rata rapida de Recuperare a Investitiei (ROI), alegeti procese care au trecut printr-o initiativa de transformare si optimizare utilizand metodologia Lean Six Sigma.
Evenimente KAIZEN
Tradus in sens larg, cuvantul Kaizen inseamna schimbare in bine. Mergand mai departe, in cadrul unui kaizen facem de fapt o descompunere a procesului actual, eliminand elementele care nu sunt necesare si punandu-le inapoi in proces intr-o maniera imbunatatita.
Dar pentru a fi clar, kaizen nu este un proces revolutionar in care toate cunostintele si toata experienta din trecut sunt date la o parte. Cand facem un kaizen in mod corect, ne uitam mai degraba la procesul actual, il descompunem si apoi il reconstruim … astfel incat rezultatele ar trebui sa fie un proces imbunatatit care utilizeaza complet toata experienta si abilitatile oamenilor implicati.
Kaizen este totodata si o piatra de temelie e intreprinderii lean, lucrand in armonie impreuna cu alte instrumente si concepte lean cum ar fi lucrul standard si heijunka, sau nivelarea incarcarii.
Cu sute de evenimente conduse, sau facand parte din ele, Business Future Solutions va poate ajuta sa implementati acea schimbare in bine care se potriveste organizatiei voastre.

Camera OBEYA
Camera OBEYA este considerata o componenta a productiei lean si in mod particular a Sistemului de Productie Toyota. Au fost facute analogii intre Obeya si un pod sau un vas, o camera de razboi (war room) sau chiar un creier.
OBEYA este in mod tipic deschisa pentru toti angajatii relevanti si grupuri pentru a se intalni si discuta, cu obiectivul de a darama barierele care nu permit angajatilor sa colaboreze si sa impartaseasca informatia pentru a lua cele mai bune decizii. Considerand abordarea Agile anumite companii ar putea sa programeze intalniri zilnice pentru actualizari rapide in loc sa amane lucrurile in intalniri saptamanale sau lunare. Echipele de lucru, managerii de proiecte, coordonatorii Agile ar putea sa se mute temporar in camera Obeya.
In mod conceptul inrudite cu traditionalele “camere de razboi” o camera Obeya va contine grafice si diagrame vizuale antrenante reprezentand informatii cum ar fi executia in timp programului, bornele sale (milestones) si progresul la zi, inclusiv contramasurile problemelor tehnice sau de implementare. O atentie deosebita trebuie sa acordam aici conceptului de „overprocesssing” – supraprocesare. Informatia trebuie sa fie la nivelul minim suficient necesar si la un nivel de procesare minim, astfel incat sa nu ajungeti sa irositi timpul pretios al celor implicati in proiect cu raportarea, mai degraba decat cu lucrul efectiv.
Poate fi conceptul adaptat la mediul virtual? Raspunsul este bineinteles DA. Exista o serie de metode care sa faca acest lucru si vom fi bucurosi sa va ajutam in aceasta situatie.
